Over

Over 

Mijn naam is Stephan van den Berg en ik ben geboren in 1970 te Stadskanaal. Mijn passie is sport en coaching. In 2004 heb ik de definitieve switch gemaakt van het bedrijfsleven naar de tennissport. Ik heb een A en B licentie als tenniscoach. Sinds die tijd heb ik me verdiept in het vak tennis en coaching. Naast het tennis heb ik nog een Post-HBO coach opleiding gevolgd bij BGL te Hoofddorp met als specialisatie ontwikkelingsgericht coachen. Ik werk dan ook graag met spelers die bewust voor de sport kiezen. Ook ben ik golfleraar en is speel ik pitch en putt op nationaal en internationaal niveau. In 2012 was ik als speler Nationaal Ranking Kampioen. Tevens ben ik gecertificeerd ‘Rots en Water’ trainer.

Via mijn bondsopleiding voor Tennisleraar A, ben ik les gaan geven bij TC De Molen. Hier heb ik nauw samengewerkt met Age Bokma. Op mijn 35ste heb ik pas bewust leren tennissen en kreeg ik meer grip op techniek en tactisch inzicht. Hierdoor haalde ik er steeds meer voldoening en plezier uit.

Door te luisteren naar vakidioten in tennis en me te verdiepen in diverse aspecten van coaching, heb ik veel meer plezier en rust in het spel gekregen. Mijn ervaring als speler wil ik graag toepassen als trainer/coach. Ik herken de ‘problemen’ dan ook snel bij spelers en vind het een uitdaging om jonge spelers hiervan te laten leren.

Om deze visie uit te kunnen dragen heb ik besloten om Tennisschool GRIP te starten. Tennisschool GRIP is er van overtuigd is dat voor een ieder die het beste uit zichzelf wil halen, het belangrijk is om te trainen. Daarnaast ben ik iemand die veel vragenderwijs doet. Ik vind het belangrijk dat mijn leerlingen weten waar ze mee bezig zijn en zich meer bewust worden van het mooie spel tennis.

Als een speler oploopt naar het net en wordt gepasseerd aan het net kan dat verschillende oorzaken hebben. Als ik dan vraag, hoe komt het dat je gepasseerd wordt? 9 van de 10 keer krijg ik het antwoord…..ik zal wel verkeerd staan. Je staat prima opgesteld aan het net. Waar ging je laatste bal naar toe? Dan blijft het vaak stil en weet men niet waar de bal naar toe is gegaan.

Zo zijn er legio voorbeelden van goede en minder goede beslissingen en slaguitvoeringen te bedenken in elk van de 5 spelsituaties in zowel enkel als dubbelspel. Deze complexiteit maakt tennistrainer zijn tot zo’ n uitdagend en prachtig vak.

Detachering en Coaching;
Naast het lesgeven in mijn tennisschool worden ook collega-trainers vanuit deze visie gecoacht. We zien in de nabije toekomst samenwerking met meerdere verenigingen met trainers van onze Tennisschool, die vanuit dezelfde visie lesgeven. Daarbij nemen wij zelf de trainers in dienst, wat weer veel zorgen voor de verenigingen wegneemt.

Hoofdtrainer/eigenaar,
Tennisschool GRIP

Stephan van den Berg